sl
en
O inštitutu

Donacije

Podarite del svoje dohodnine našemu inštitutu.

Oddajte izjavo

Zgodovina

Inštitut je nevladna in neprofitna organizacija. Leta 2010 jo je ustanovila dr. Alenka Hebar Lavrič. Na področje socialnega varstva je stopila po študiju andragogike, družinske terapije, po delovanju na področju izobraževanja starejših ter prostovoljskega dela z zaporniki. Zgodaj je začela razvijati programe izobraževanja odraslih na temelju analiziranih potreb skupin potisnjenih na rob družbe.

Finančna pismenost je del funkcionalne pismenosti, ta pa je bila izhodiščno raziskovalno področje inštituta. Ob opazovanju lastne prakse in preučevanju različnih virov, v inštitutu ugotovijo, da je v Sloveniji premalo pomoči zadolženim, da je ta razpršena, premalo poznana in slabo dosegljiva, stopnja zadolženosti posameznikov in gospodinjstev pa raste. Tako je socialno varstveni program S.O.S. dolgovi, ki ga je bilo treba šele razviti, zlagoma postal osrednji program pomoči v Inštitutu Prelomi. Program celostne psihosocialne pomoči in svetovanja je rasel iz analize potreb zadolženih, pričakovanj in zmožnosti upnikov, situacij in zgodb posameznikov ter njihovih družin.

Leta 2018 svetovalec inštituta Andrej Lavrič postavi delovanje inštituta v teoretične okvire, v svoji magistrski nalogi Vpliv osebnih in družbenih dejavnikov na individualno in družinsko prezadolženost.

Od leta 2016 dalje, v sodelovanju s Filozofsko fakulteto v Ljubljani, Inštitut sprejema omejeno število študentov andragogike v svoj program praktičnega usposabljanja na področju dolžniškega svetovanja.

Inštitut od svojih začetkov leta 2010 širi krog zunanjih izvedencev in ustanov, s katerimi sodeluje, saj je zadolženost slojevit pojav, potreben širokega pogleda in poglobljene individualne obravnave.

Leta 2023 Inštitut postane referenčna slovenska svetovalna organizacija na področju dolgov in zadolženosti, na katero se nasloni evropska mreža ECDN – The European Consumer Debt Netwok – pri širjenju in spodbujanju finančne pismenosti odraslih ter svetovanja zadolženim.

Do leta 2023 je Inštitut pomagal več kot 2.000 posameznikom in družinam, da se izkopljejo iz zadolženosti, se postavijo na pot sprememb ter znova zaživijo dostojno in izpolnjujoče življenje.